Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Munka, szenvedéllyel: te melyik típusba tartozol?

2009.09.14

 Munka, szenvedéllyel: te melyik típusba tartozol?

Személyiségjegyei alapján a munkavállalók tíz típusát különböztette meg egy amerikai szerzőpáros, McGraw-Hill 2009-es könyvében (The Purpose Linked Organization). Most ezeket vesszük sorra, hangsúlyozva, hogy a munkahelyi boldogulás nem csak az ember személyiségétől, hanem teljesítményétől, ambícióitól és hozzáállásától is függ. Mindez együtt hat, sok más - előre nem kiszámítható - körülménnyel együtt (közvetlen kollégák, munkahelyi közeg, stb.). Íme, a felsorolás.

Az építő: Minden lehetőséget megragad arra, hogy új kapcsolatokat építsen, korábban ismeretlen források,  után kutat, nem ijed meg az ismeretlentől, szereti a kihívásokat, ám igényli, hogy gondolatai szabadon szárnyalhassanak, és munkájában ne korlátozza senki. Az ebbe a típusba tartozó vezető sikerorientált, és másoktól is elvárja, amit magától megkövetel.

Az átalakító: Feltalálja magát a káoszban, minden lehetőséget megragad, hogy előrelépjen munkahelyén és az életben. Nem ijed meg a változásoktól, olykor sietteti is ezeket, ám gyakran elkeseredik, ha a dolgok a megszokott módon történnek, és minden marad a régi kerékvágásban.

A végrehajtó: Elemző alkat, a minőségre törekszik, éppen ezért gondos és precíz. Jók a megérzései, ezek megóvják egy nagyobb botlástól vagy szakmai bakitól, aminek hasznát veheti munkájában.

Az önzetlen: Közösségi ember, aki munkahelyén mindent a „nagy egészért”, a társaságért tesz, a közös cél elérését előbbre helyezi saját sikerénél, gyakran a cégvezető helyett gondolkodik, mérlegel, hogy egy-egy döntés morálisan helyes-e. Amolyan „hiszek a világbékében”- típus.

A közvetítő: Szívesen kommunikál, és teremt kapcsolatot másokkal, a tárgyalásokon gyakran viszi a prímet. Egyaránt fontos neki a közösség, és az, hogy az egy térben dolgozók között zavartalan legyen az információáramlás.

Az alkotó: Ötleteit szívesen tolmácsolja a többieknek, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy amit csinál, esztétikus és ízléses legyen, igazi művészlélek, kreativitását munkahelyén is kamatoztatni tudja.

A tanár: Az e típusba tartozó dolgozó segít kollégáinak, elmagyarázza, ha a többiek nem értenek valamit, „utat mutat” és megosztja tudását másokkal. Türelmes, és szívesen beszélget a kollégákkal.

A felfedező: Szereti feltárni a rejtett igazságokat, a dolgok mögött megbúvó tényeket keresi, nemcsak arra figyel, mi van a felszínen. Merész és nyitott az újdonságokra munkahelyén, még akkor is, ha az új feladatok kockázatot rejtenek.

Az ötletelő: Intellektuális alkat, gyakran az e típusba tartozó kollégának köszönhető, ha a vállalat valami szokatlan, esetleg őrült vállalkozásba kezd, a megszokottól eltérő üzleti stratégiát választ.

A segítőkész: Saját feladatának tekinti, hogy a közelében dolgozóknak mindig a rendelkezésére álljon, segítsen, ha valami probléma merül föl, vagy valakinek gondjai adódnak. Az ebbe a típusba tartozó ember nem igényli a nagy nyilvánosságot, szeret háttérben maradni, ha egy nagyválalatnál dolgozik, gyakran mindekinél előbb kiszúrja, ha nem rendben mennek a dolgok, és igyekszik tenni valamit, hogy minden újra kifogástalanul működjön.